Štrudla sa šljivama – da još malo uživamo u ljetu (RECEPT)
Štrudla sa šljivama ukusni je desert u kojem uživamo na prelazu iz ljeta u jesen! Donosimo vam recept... U šljivama još možemo uživati i - iskoris...
Sastojci:
Za koru:
Za fil:
Priprema:
Kora:
1. U odgovarajućoj posudi sjediniti margarin, šećer i žumanjke, a zatim dodati brašno, vanil-šećer, prašak za pecivo i kakao. Na kraju sipati crnu kafu i rum, te dobro umutiti mikserom.
3. Posebno umutiti bjelanca u čvrst snijeg, te sjediniti sa prethodno pripremljenom masom i polako promiješati varjačom.
4. Pripremljenu masu sipati u pravougaonu tepsiju obloženu papirom za pečenje i peći u zagrijanoj rerni na
200 ºC dok ne porumeni.
Fil:
1. Želatin potopiti u hladnu vodu prema uputstvu sa kesice kako bi nabubrio.
2. Kiselu pavlaku sjediniti sa šećerom i polako promiješati varjačom, a slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag.
3. Zatim sjediniti mješavinu kisele pavlake i šećera sa šlagom od slatke pavlake, dodati želatin i promiješati.
Finalni postupak:
1. Koru premazati filom od pavlake i staviti u frižider da odstoji 1 sat.
2. Čokoladu otopiti sa malo ulja i preliti preko fila. Sačekati da se kolač stegne, a potom ga isjeći na kocke.
Izvor: Dobra hrana