Čokoladne ledene kocke

by | 29 Januara, 2015

Donosimo vam recept za odličan desert. U pitanju su čokoladne ledene kocke.

cokoladne-ledene-kocke

Sastojci:
Za koru:

  • 5 jaja
  • 5 kašika šećera
  • 50 g putera
  • 5 kašika brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 kašike kakaoa
  • 50 g rendane čokolade

Za sirup:

  • 3 dl vode
  • 300 g šećera

Za fil:

  • 1/2 l mlijeka
  • 6 kašika šećera
  • 5 kašika gustina
  • 200 g putera
  • 200 g čokolade

Za glazuru:

  • 100 g čokolade
  • 3 kašike ulja

Priprema:

Kora:
1. Umutiti žumanjke sa 3 kašike šećera i puterom.
2. Posebno umutiti bjelanjke sa 2 kašike šećera.
3. Sjediniti šam od bjelanjaka sa smjesom od žumanjaka pa dodati brašno, prašak za pecivo, kakao i rendanu čokoladu te polako promiješati varjačom.
4. Tepsiju obložiti papirom za pečenje i sipati u nju pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ˚C dok ne porumeni.
5. Posebno ušpinovati šećer i vodu da bi se dobio sirup za prelivanje kore. Mlaku koru preliti ohlađenim sirupom.

Fil:
1. U šerpu sipati 4 dl mlijeka, dodati šećer i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mlijeko sa gustinom pa dodati u ključalo mlijeko i kuhati dok se ne zgusne.
3. Puter pjenasto umutiti pa dodati u ohlađeni fil i umutiti mikserom. Na kraju dodati otopljenu čokoladu i dobro izmiješati.

Finalni postupak:
1. Natopljenu koru ravnomjerno premazati filom.
2. Čokoladu ostavljenu za glazuru rastopiti sa malo ulja i preliti fil. Ostaviti kolač u frižideru da se stegne, a zatim ga isjeći na kocke.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.