Čokoladne tortice od kajsija

by | 15 Juna, 2019

Sastojci:
Tijesto
120 g brašna za kolače tip 400
30 g kakaa
30 g šećera u prahu
75 g maslaca
1 jaje
1 kašika vode
Fil od kajsija
250 g kajsija
sok i korica jednog limuna
100 ml vode
Krema
140 g maslaca
120 g tamne čokolade
2 jaja
60 g šećera u prahu
3 cijele kajsije

Priprema: 

Od sastojaka zamijesite tijesto, stavite u frižider i pustite da odstoji sat vremena.

U tavu stavite očišćene i na manje komade nasječene kajsije, prekrite ih vodom i limunovim sokom. Kuhajte na laganoj vatri dok ne omekšaju. Omekšale kajsije u blenderu usitnite u pastu.

U posudu za miješanje stavite jaja i šećer te dobro izmiješajte. Na pari otopite čokoladu i maslac. Ohlađenu smjesu sjedinite s jajima i šećerom. Tijesto izvadite iz frižidera, razvaljajte na pola centimetra debljine i oblikujte njime mini kalupe za tart koje ste prethodno namazali masnoćom i pobrašnili ih. Kalupe s tijestom stavite peći 10 minuta na 180°C. Stavite na tijesto rižu ili kuglice za pečenje da se tijesto ne diže.

S obzirom na to da je riječ o malim kalupima, svakako ih stavite u veću posudu za pečenje zbog lakšeg vađenja iz rerne. Nakon 10 minuta izvadite košarice iz rerne. Na dno svake stavite veću kašiku paste od kajsije. Na nju stavite kremu od čokolade i jaja toliko da prekrije tijesto. Vratite u rernu i pecite još 10 minuta. Ponovno ih izvadite i tek tada stavite polovine kajsije na svaku košaricu.

Možete, a i ne morate oguliti kožu s kajsije jer će ona prilikom pečenja malo potamniti. Pecite još 10 minuta.

Izvor: jutarnji.hr/dobrahrana

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.