Categories Desert

Čokoladni hljeb

Sastojci:

110 g omekšalog maslaca
100 g šećera
50 g smeđeg šećera
1 kašičca ekstrakta vanilije
2 velika jaja
120 g kiselog vrhnja
60 ml mlijeka
160 g brašna
50 g kakaa
1 kašičica praška za pecivo
1 kašičica sode
½ kašičice soli
100 g nasjeckane čokolade

Priprema:

Zagrijte rernu na 175 stepeni. Duguljasti kalup za hljeb premažite maslacem ili obložite papirom za pečenje.

Izmiksajte maslac sa šećerom i ekstraktom vanilije u glatku smjesu. Dodajte jaja, vrhnje i mlijeko pa još kratko miksajte.

U drugoj posudi pomiješajte sve suhe sastojke – brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu i sol.  Sjedinite obje smjese pa promiješajte špatulom ili drvenom kuhačom.  Na kraju dodajte i komadiće čokolade pa pažljivo promiješajte.

Prelijte smjesu u kalup i pecite 55-65 minuta, sve dok čačkalica kojom ste proboli sredinu ne izađe čista. Pričekajte da se malo ohladi prije no što hljeb izvadite iz kalupa te da se ohladi u potpunosti prije sječenja.

Izvor: gastro.24sata.hr Foto: Guliverr/Getty Images

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *