Čudesna torta

by | 25 Januara, 2013

Za koru:

  • 4 jajeta
  • 100 g šećera
  • 1 vanil-šećer
  • 50 g brašna
  • 50 g gustina
  • 100 g mljevenih oraha
  • 1 kašika ruma
  • 2 dl mlijeka

Za fil I:

  • 4 jajeta
  • 200 g čokolade
  • 140 g šećera
  • 1 vanil-šećer
  • 50 g brašna
  • 250 g margarina
  • 2 kašike ruma

Za fil II:

  • 5 dl slatke pavlake
  • 150 g mljevenih oraha

Za glazuru:

  • 100 g čokolade
  • 50 g margarina

Način pripreme:

Kora:

1. Bjelance odvojiti od žumanjka i umutiti u čvrst snijeg. Pred kraj mućenja dodati 25 g šećera i mutiti dok se ne otopi.
2. Posebno umutiti žumanjak sa preostalim šećerom. Dodati šam od bjelanaca i promiješati.
3. U pripremljenu smjesu dodati gustin, brašno, mljevene orahe i polako promiješati.
4. Okrugao kalup obložiti papiromza pečenje i u njega sipati pripremljenu smjesu. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni. Ohlađenu koru poprečno presjeći dva puta kako bi se dobile tri kore. Kore poprskati mješavinom mlijeka i ruma.

Fil I:

1. U odgovarajućoj posudi sjediniti jaja, šećer, vanil-šećer i brašno pa umutiti mikserom.
2. Potom dodati otopljenu, ohlađenu čokoladu i promiješati. Pripremljenu smjesu kuhati na pari uz neprestano miješanje dok se ne zgusne.
3. U ohlađenu kremu dodati malo ruma i penasto umućeni margarin te umutiti mikserom.

Fil II:

Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag i pomiješati je sa mljevenim orasima.

Finalni postupak:

1. Prvu koru premazati polovinom fila od čokolade i naneti polovinu šlaga sa mljevenim orasima. Isti postupak ponoviti još jednom i završiti trećom korom.
2. Čokoladu ostavljenu za glazuru otopiti sa margarinom i preliti preko torte.

Izvor: Dobra hrana

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.