Eggnog – liker od jaja po receptu Marthe Stewart

by | 26 Decembra, 2019

Sastojci:

6 velikih žumanjaka
2 bjelanjka
700 ml mlijeka
250 ml slatkog vrhnja
60 ml tamnog ruma
60 ml burbona
340 ml konjaka
150 g šećera
prstohvat soli
muškatni oraščić

Priprema:

Miksajte žumanjke sa 100 g šećera nekoliko minuta, sve dok smjesa ne postane svjetlija i gusta. Zagrijte mlijeko na vatri i dodajte mu prstohvat soli. Vruće mlijeko polagano dodajte u smjesu jaja i šećera, uz stalno miješanje. Sve zajedno vratite na vatru i kuhajte dok se smjesa ne zgusne, otprilike tri minute. Miješajte drvenom kašikom. Smjesu procijedite i prelijte u veliku posudu za punč. Pričekajte da se ohladi i povremeno promiješajte. Dodajte slatko vrhnje, burbon, rum i konjak. Pokrijte i ostavite u frižideru preko noći. Sljedeći dan dva bjelanjka umutite na pari s preostalih 50 g šećera. Smjesa bi nakon dvije do tri minute trebalo da bude glatka i šećer bi trebalo da se otopi. Sklonite s vatre i izmiksajte u čvrst snijeg, a potom lagano umiješajte u ohlađenu smjesu od žumanjaka.

Izvor: gastro.24sata.hr Foto: Guliver/Getty Images

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.