Categories Desert

Fritule s grožđicama

Sastojci:

500 g brašna
25 g kvasca
2 jaja
50 g suhih grožđica
200 ml mlijeka
0,5 dl rakije
1 kašika ulja
60 g šećera
prstohvat soli
korica od limuna
šećer za posipanje
ulje za prženje

Priprema:

U posudu s malo mlakog mlijeka rastopiti kvasac uz dodatak 1 kašike šećera i staviti na toplo da se digne.

U posudu staviti prosijano brašno, razmućena jaja, grožđice, rakiju, ulje, mlijeko i ribane korice od limuna. Na kraju dodati kvasac, te od svega umijesiti tijesto i pustiti ga da se diže na toplom mjestu 30 minuta.

Gotovo tijesto uzimati kašikom i stavljati na vruće ulje, te pržiti na laganoj vatri dok fritule porumene s obje strane. Pržene fritule staviti u zdjelu, posuti šećerom, te poslužiti tople.

Izvor: gastro.24sata.hr

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *