Galuške sa bananama

by | 3 Marta, 2013

Za piškote:

  • 4 jajeta
  • 50 g brašna
  • 50 g gustina
  • 100 g šećera
  • 3 dl mlijeka
  • 1 kašika ruma
  • 2 kašike kakaoa

Za fil:

  • 5 kašika šećera
  • 2 banane
  • 2 pudinga od vanile
  • 6 dl mlijeka
  • 2 dl slatke pavlake

Za preljev:

  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 50 g putera

Ostali sastojci:

  • 1 dl ruma
  • 100 g suhog grožđa
  • 100 g mljevenih lješnjaka
  • 4 l slatke pavlake
  • 2 banane

Priprema:

Piškota:

1. Bjelanjke umutiti sa 25 g šećera u čvrst šam.
2. Posebno umutiti žumanjke sa preostalim šećerom pa dodati šam od bjelanjaka i promiješati.
3. U pripremljenu smjesu dodati brašno i gustin te polako promiješati varjačom. U polovinu dobijene smjese dodati 2 kašike kakaoa.
4. Pleh obložiti papirom za pečenje i sipati u njega obje smjese za koru (žutu i braon) tako da se međusobno stapaju. Peći u zagrijanoj rerni na 200ºC dok ne porumeni. Ohlađenu koru poprskati mješavinom mlijeka i ruma.

Fil:

1. U odgovarajuću šerpu sipati 5 dl mlijeka i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti puding od vanile, 1 dl mlijeka i šećer, pa sipati u ključalo mlijeko i kuhati na umjerenoj temperaturi uz neprestano miješanje dok se fil ne zgusne. U ohlađen fil dodati šlag od slatke pavlake i sjeckane banane te promiješati.

Finalni postupak:

1. Natopljenu piškotu isjeći na kocke.
2. U odgovarajuće čaše rasporediti po malo mješanih kocki piškota i posuti ih polovinom mljevenih lješnjaka.
3. Suho grožđe natopiti rumom i ocijediti, pa polovinu posuti preko lješnjka.
4. Čokoladu otopiti sa puterom te polovinu preliti preko lješnjaka i grožđa a zatim nanijeti fil. Postupak filovanja ponoviti još jednom.
5. Odozgo nanijeti šlag od slatke pavlake i dekorisati otopljenom čokoladom i bananama.

Izvor: Dobra hrana

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.