Grilijaš torta

by | 18 Jula, 2013

Grilijas

Sastojci:
Za kore:

  • 2 dl gaziranog soka od narandže
  • 400 g šećera
  • 400 g brašna
  • 2 kašike džema od kajsija
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 3 kašike ulja
  • 20 kašika mljevenih lješnjaka

Za grilijaš:

  • 300 g šećera
  • 100 g lješnjaka
  • 20 g margarina

Za preljev:

  • 200 g čokolade
  • 20 g margarina

Za fil:

  • 600 g ćeten alve sa kakaom
  • 100 g šećera
  • 6 kašika kakaoa
  • 1 dl vode
  • 400 g margarina
  • 100 g čokolade
  • 500 g posnog šlaga
  • 3 dl kisele vode

Priprema:

Kore:

1. U odgovarajućoj posudi sjediniti brašno, šećer, sodu bikarbonu, ulje, džem od kajsije, mljevene lješnjake i gazirani sok od narandže. Sve sastojke dobro izmiješati.
2. Okrugao kalup za tortu obložiti papirom za pečenje pa u njega sipati trećinu pripremljene smjese. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC 10 min. Na isti način od preostalog materijala ispeći još dvije kore.

Grilijaš:

1. U manjoj posudi sjediniti šećer i margarin te zagrijevati na umjerenoj temperaturi dok se ne karamelizuje. Pred kraj dodati sjeckane lješnjake i promiješati.
2. Pleh nauljiti i u njega presuti pripremljenu smjesu. Ostaviti da se ohladi a potom izlomiti i samljeti.

Preljev:

Sjediniti izlomljenu čokoladu i margarin pa kuhati na pari dok se ne dobije ujednačena smjesa.

Fil:

1. U odgovarajućoj posudi sjediniti ćeten alvu sa kakaom, margarin, kakao, vodu i šećer. Kuhati na pari dok se ne dobije ujednačena smjesa a potom ostaviti da se ohladi.

Finalni postupak:

1. Pečene korice preliti otopljenom čokoladom i posudi grilijašom.
2. Posni šlag umutiti sa kiselom vodom.
3. Sačekati da se filovane korice ohlade. Zatim uzeti jednu i premazati trećinom fila, preko njega nanijeti trećinu šlaga i prekriti drugom korom. Isti postupak ponoviti još dva puta kako bi se utrošio pripremljeni materijal.
4. Filovanu tortu odozgo premazati šlagom i posuti čokoladom.

Izvor: Dobra hrana

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.