Griz kocke

by | 19 Novembra, 2013

griz-kocke

Sastojci:

Za koru:

  • 7 bjelanjaka
  • 5 žumanjaka
  • 10 kašika šećera
  • 4 kašike brašna
  • 3 kašike kakaoa
  • 6 kašika vode
  • 1 prašak za pecivo

Za fil:

  • 1 l mlijeka
  • 180 g griza
  • 250 g margarina
  • 180 g šećera u prahu
  • 4 vanil-šećera
  • 2 žumanjka
  • 2 kašike šećera

Za glazuru:

  • 100 g čokolade
  • 50 g margarina

Priprema:

Kora:
1. Bjelanjke umutiti u čvrst snijeg, a zatim postepeno dodavati šećer uz neprestano mućenje mikserom.
2. U šam od bjelanaca dodati žumanjke lagano miješajući, zatim postepeno dodavati brašno, kakao i prašak za pecivo uz neprestano miješanje varjačom. Na kraju dodati i kašiku po kašiku vode.
3. Tepsiju obložiti papirom za pečenje i sipati u nju pripremljenu smjesu za koru. Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180 ˚C oko 20 minuta.

Fil:
1. U šerpu sipati mlijeko, dodati vanil-šećer i ostaviti da proključa. Zatim dodati griz i nastaviti s kuhanjem uz lagano miješanje najmanje 10 min. Potom skloniti sa ringle i ostaviti da se ohladi.
2. Posebno umutiti 2 žumanjka s 2 kašike šećera pa skuhati na pari.
3. Margarin umutiti sa šećerom u prahu i dodati u smhesu od žumanjaka, a zatim postepeno dodavati kašiku po kašiku griza uz neprestano mućenje mikserom.

Finalni postupak:
1. Preko pečene kore premazati fil od griza.
2. Posebno otopiti čokoladu s margarinom pa preliti fil i ostaviti da se stegne.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.