Griz kolač s pudingom

by | 1 Jula, 2013

Sastojci:

  • 250 g ”pti ber” keksa
  • 5 dl slatke pavlake

Za bijeli fil:

  • 1 l mlijeka
  • 5 kašika šećera
  • 7 punih kašika griza
  • 2 vanil-šećera
  • 4 bjelanca

Za žuti fil:

  • 1 l mlijeka
  • 2 pudinga od vanile
  • 6 kašika šećera
  • 4 žumanjka

Priprema:

Bijeli fil:

1. U šerpu sipati mlijeko, dodati 3 kašike šećera i ostaviti da proključa.
2. Potom dodati griz i vanil-šećer te uz neprestano miješanje kuhati dok se ne zgusne.
3. Posebno umutiti bjelanca sa preostalim šećerom u čvrst šam pa dodati u vruć griz i polako promiješati.

Žuti fil:

1. U šerpu sipati 8 dl mlijeka, dodati šećer i vanil-šećer pa ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mlijeko s žumanjcima i pudingom te sipati u ključalo mlijeko i kuhati dok se ne zgusne.

Finalni postupak:

1. Pripremiti dublju tepsiju pa dno obložiti keksom. Preko njega sipati topao bijeli fil, poravnati i ostaviti da se stegne.
2. Zatim nanijeti žuti fil i ravnomjerno ga rasporediti.
3. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag, premazati preko kolača i ostaviti ga u frižideru da se stegne.

Izvor: Dobra hrana

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.