Kolač od dunja

by | 18 Februara, 2013

Za koru:

  • 300 g mljevenog keksa
  • 2 dl soka od narandže
  • 120 g šećera u prahu
  • 100 g margarina

Za fil:

  • 100 g margarina
  • 1 kg dunja
  • 150 g kristal šećera
  • 50 g suhog grožđa
  • 1 kašika soka od limuna
  • 100 g mljevenih lješnjaka
  • 4 dl slatke pavlake

Priprema:

Kora:

1. Mljeveni keks preliti sokom od narandže i promiješati.
2. Posebno umutiti margarin sa šećerom u prahu pa sjediniti sa natopljenim keksom i promiješati.

Fil:

1. Dunje oljuštiti i isjeći na kriške. Preliti ih sa 4 dl vode i kuhati dok ne omekšaju. Potom dunje procijediti i izmiksati.
2. Šećer ušpinovati sa 1 dl soka u kome su se dunje kuhale pa sjediniti sa pasiranim dunjama. Dodati mljevene lješnjake, suho grožđe, margarin i kuhati na umjerenoj temperaturi 15 min. Pred kraj kuhanja dodati sok od limuna.

Finalni postupak:

1. U odgovarajuću tepsiju izručiti smjesu za koru i poravnati. Preko nje nanijeti prohlađeni fil i ostaviti da se stegne.
2. Kada se fil stegne, premazati ga šlagom od slatke pavlake.

Izvor: Dobra hrana

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.