Kolač s lješnjacima i kokosom

by | 30 Oktobra, 2013

kolac-sa-lesnikom

Sastojci:

Za koru:

  • 6 bjelanjaka
  • 6 kašika šećera
  • 50 g kokosa
  • 100 g mljevenih lješnjaka
  • 1 prašak za pecivo

Za fil:

  • 6 žumanjaka
  • 6 kašika šećera
  • 100 g mliječne čokolade
  • 200 g putera
  • 2 dl slatke pavlake

Za dekoraciju:

  • 3 šlaga
  • 3 dl mlijeka

Priprema:

Kora:
1. Umutiti bjelanjke u čvrst snijeg, a zatim postepeno dodavati šećer uz neprestano mućenje dok se ne dobije čvrst šam.
2. U šam od bjelanjaka dodati mljevene lješnjake, kokos i prašak za pecivo pa polako promiješati varjačom.
3. Tepsiju obložiti papirom za pečenje i u nju sipati pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrijanoj rerni na 180 ºC oko 20 min. da porumeni.

Fil:
1. Žumanjke sjediniti sa šećerom i kuhati na pari uz neprestano miješanje.
2. Kada se šećer otopi, dodati izlomljenu čokoladu i nastaviti s miješanjem dok se i ona ne rastopi. Zatim skloniti s pare i ostaviti da se ohladi.
3. Slatku pavlaku umutiti u šlag, a puter pjenasto umutiti.
4. U ohlađenu smjesu od čokolade dodati puter i šlag od slatke pavlake pa polako promiješati varjačom.

Finalni postupak:
1. Koru premazati filom od čokolade.
2. Šlag umutiti sa mlijekom i premazati preko fila.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.