Krem kolač

by | 13 Augusta, 2013

Krem-kolac

Sastojci:
Za kore:

  • 500 g brašna
  • 3 kašike šećera
  • 150 g putera
  • 1 jaje
  • 1 prašak za pecivo
  • 1,5 dl mlijeka
  • 3 kašike ulja, so

Za fil:

  • 250 g margarina
  • 270 g šećera
  • 5 dl mlijeka
  • 3 kašike brašna
  • 2 vanil-šećera
  • 2 kašike kakaoa

Za galazuru:

  • 150 g čokolade za kuhanje
  • 3 kašike ulja

Priprema:
Kore:

1. U odgovarajućoj posudi sjediniti brašno, puter, šećer, jaje, mlijeko, prstohvat soli i prašak za pecivo, pa umijesiti glatko tijesto.
2. Umješeno tijesto podijeliti na tri jufke. Pomoću oklagije svaku jufku razvući u koru dimenzije 30×35 cm.
3. Odgovarajuću tepsiju nauljiti i posuti brašnom, te u nju staviti pripremljenu koru i peći je u zagrijanoj rerni 8 minuta na 200 ºC.
4. Od preostalog materijala ispeći još dvije kore.

Fil:

1. U dubljoj posudi umutiti mlijeko, brašno i 70 g šećera, pa staviti da se kuha mešajući sve vrijeme kako bi se masa zgusnula. Zgusnutu masu ostaviti da se ohladi.
2. Pjenasto umutiti puter sa 200 g šećera.
3. U ohlađenu masu dodati mješavinu putera i šećera, te mikserom izmutiti.
4. Pripremljen fil podijeliti na dva dijela. U prvi dio dodati kakao, a u drugi dio vanil-šećer i dobro izmiješati.

Finalni postupak:

1. Na tacnu staviti jednu koru i premazati je filom od kakaoa, zatim je prekriti drugom korom i nanijeti fil sa vanil-šećerom, pa preklopiti trećom korom.
2. Čokoladu za kuhanje i ulje otopiti na umjerenoj temperaturi i time preliti kolač.

Izvor: Dobra hrana

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.