Krofnice sa malinama i čokoladom

by | 18 Aprila, 2013

Sastojci:
Za krofne:

  • 4 dl vode
  • 2 dl ulja
  • prstohvat soli
  • 12 kašika brašna
  • 5 jaja
  • 1/2 praška za pecivo
  • 50 g šećera u prahu

Za fil od malina:

  • 2 pudinga od vanile
  • 5 dl mlijeka
  • 5 kašika šećera
  • 150 g putera
  • 300 g malina

Za fil od čokolade:

  • 2 pudinga od čokolade
  • 5 dl mlijeka
  • 5 kašika šećera
  • 150 g putera
  • 100 g čokolade za kuhanje

Priprema:

Krofnice:

1. U šerpu sipati vodu i ulje, dodati prstohvat soli i ostaviti da proključa.
2. Zatim izmaći sa ringle, dodati brašno i kuhati na umjerenoj temperaturi uz neprestano miješanje dok se smjesa ne zgusne.
3. Zgusnutu smjesu ostaviti da se ohladi, a zatim dodavati jedno po jedno jaje i mutiti mikserom. Na kraju dodati prašak za pecivo i dobro izmiješati.
4. Pleh obložiti papirom za pečenje. Pripremljenu smjesu sipati u poslastičarski džak i pomoću njega na papir za pečenje istiskivati gomilice fila, tako da između svake ostane 2 cm razmaka. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok ne porumene.
5. Pečene krofne ostaviti da se ohlade, a potom ih poprečno presjeći napola.

Fil od malina:

1. U manjoj šerpi sjediniti 4 dl mlijeka i šećer, te ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mlijeko i puding od vanile, sipati u ključalo mlijeko i kuhati na umjerenoj temperaturi dok se ne zgusne.
3. U ohlađen puding dodati puter i maline pa umutiti mikserom.

Fil od čokolade:

1. Puding pripremiti na isti način kao kod fila od malina samo na kraju dodati otopljenu čokoladu i promiješati.

Finalni postupak:

1. Ohlađene krofnice pomoću poslastičarskog džaka napuniti filom od malina i čokolade, a zatim ih preklopiti i posuti šećerom u prahu.

Izvor: Dobra hrana

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.