Lonci i poklopci: Palačinke punjene špinatom

by | 26 Februara, 2016

Vjeko Kramer po starom običaju za svaku emisiju sprema nova iznenađenja kada su jela u pitanju. Kako se bliži proljeće Kramer je odlučio pripremati laganija jela bogata vitaminima. Ovonedjeljno izdanje Lonaca i poklopaca započinje pripremom palačinaka punjenih špinatom, zatim supom od krompira i prase, pilećom salatom s mrkvom, a za desert će pripremiti brzi i lagani čokoladni kolač.

LONCI POKLOPCI 28 02 02 2016.Still005

PALAČINKE PUNJENE ŠPINATOM

10-ak slanih palačinki

½ kg kuhanog špinata

½ l bešamela

2 kuhana jajeta

150 g surimi štapića

3 čehna bijelog luka

100 g krušnih mrvica

100 g ribanog sira

50 g sezama

50 g maslaca

sol i biber

Vegeta

Priprema: Kuhani špinat krupnije nasjeckati i umiješati u gust bešamel. Kuhana jaja i surimi štapiće sitno nasjeckati i umiješati u bešamel i špinat. Začiniti sitno sjeckanim bijelim lukom, muškatnim oraščićem, solju, biberom i vegetom. Tom smjesom puniti palačinke. Vatrostalnu zdjelu premazati maslacem i posuti krušnim mrvicama, poredati punjene palačinke pa premazati s bešamelom, te posuti ribanim sirom, sezamom i krušnim mrvicama. Zapeći u zagrijanoj pećnici oko pola sata.

LONCI POKLOPCI 28 02 02 2016.Still025

SUPA OD KROMPIRA I PRASE

2 vezice prase

2 krompira

pileći temeljac

vrhnje za kuhanje

maslac

sol, biber

vegeta

mješavina začinskog bilja

krotoni

Priprema: Napraviti krem supu od prase i krompira tako što na maslacu ispirjamo prasu, prvo zeleni dio pa dodamo krompir i bijeli dio prase, zalijemo temeljcem i kuhamo pola sata. Izmiksamo štapnim mikserom i dodamo vrhnje. Poslužimo dekorisano mješavinom začinskog bilja i krotonima.

PILEĆA SALATA S MRKVOM

¼ kg kuhanih pilećih prsa

1 mrkva

1 celer

1 jabuka

200 g kiselih krastavaca

2 velike kašike majoneze

1 mala kašika senfa

2 velike kašike kiselog vrhnja

sol i biber

Vegeta

mješavina zelene salate

Priprema: Piletinu iskoristimo za kuhanje temeljca, odnosno supe uz dodatak korjenastog povrća, pa procijedimo, te meso i povrće ohladimo.Ohlađenu kuhanu piletinu isječemo na kockice ili natrgamo na sitne komadiće. Kuhanu mrkvu i celer također narezati na trakice kao i jabuku i kisele krastavce, pa sve pomiješati s ohlađenom piletinom. U zdjeli napraviti dresing od majoneze, senfa, vrhnja, limunovog soka, soli i bibera, pa u sve to umiješati nasjeckano povrće i meso. Salatu ohladiti i poslužiti na mješavini zelene salate.

LONCI POKLOPCI 28 02 02 2016.Still027

BRZI ČOKOLADNI KOLAČ

½ l mlijeka

½ l slatkog vrhnja

110g gustina

100g šećera

100g čokolade za kuhanje

100g bijele čokolade

250 g pettit beure keksa

Priprema: Pomiješajte mlijeko i slatko vrhnje i od te količine odvojite oko 2 dl, a ostatak stavite na vatru da prokuha. U 2 dl mlijeka koje ste odvojili umiješajte gustin i šećer pa dobro promiješajte dok se ne otope i onda to ukuhajte u kipuće mlijeko pomiješano sa slatkim vrhnjem. Krema će vam se brzo zgusnuti pa ju neprestano miješajte da se ne pojave grudvice. Kada je kuhana podijelite je u dvije posude i u jednu umiješajte čokoladu za kuhanje, a u drugu bijelu čokoladu. Na dno vatrostalne posude složite petit beure kekse i prelijte ih prvo jednom kremom, a zatim drugom i ostavite da se ohladi.

Emisija Lonci i poklopci je na programu OBN televizije u nedjelju u 11:40h.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.