Lonci i poklopci: Super ideje za nedjeljni ručak

by | 19 Maja, 2015

I ove nedjelje, 24. maja od 12 sati Vjeko Kramer će u kulinarskom showu „Lonci i poklopci“ spremati ukusna i zdrava jela. Emisiju Vjeko započinje pripremom Ivanine torte, koja je fenomenalan miks voća i čokolade, a zatim nastavlja u sa super okruglicama od pilećih jetrica.

lonci_poklopci_240515.Still023

Jela su jednostavna za napraviti, sastojci za iste ne koštaju puno tako da je idealan prijedlog jela kojim možete obradovati vaše najmilije. U nedjeljnim „Loncima i poklopcima“ Kramer će pripremati i rižoto sa mladim lukom i krem juhu od mrkve.

lonci_poklopci_240515.Still006

lonci_poklopci_240515.Still035

Vjekini ovonedjeljni prijedlozi su idealni ako želite poraditi na vašoj liniji i biti u top formi ovoga ljeta.

IVANINA TORTA

Sastojci:

6 kom biskvita
7 dl kreme od vanilije
7 dl kreme od čokolade
1 l slatkog vrhnja
1 ananas
1 kg banana
1 kg jagoda
3 kivija
½ kg kompota višanja

Priprema:

Biskvite raditi na klasičan način tako da umutite snijeg od 6 bjelanjaka kojima ste dodali prstohvat soli, pa u snijeg dodajte 6 kašika šećera i 6 žumanjaka neprestano muteći mikserom. Nakon toga dodajte 6 kašika brašna koje umiješate ručno jednu po jednu uz pomoć kašike za mućenje. Biskvitnu smjesu izlijte na pomašćen i pobrašnjen papir za pečenje i pecite u zagrijanoj pećnici na 180ᵒC između 15-20 minuta.

Kremu od vanilije najednostavnije radite tako da pomiješate 2 pudinga od vanilije, 1 kašiku gustina, 3 žumanjka, sjemenke iz 1 mahune vanilije i ukuhate u jednoj litri mlijeka. Kada se smjesa ohladi umiješajte 250g maslaca otopljenog na sobnoj temperaturi.

A čokoladnu kremu radite tako da koristite pudinge od čokolade i sve ostale stvari iste kao i za kremu od vanilije samo umiješajte još čokolade u prahu ako želite.

Tortu pravite tako da slažete biskvite i premazujete kremom te posipate usitnjenim voćem koje ste prethodno ostavili na cjediljci da se ocijedi kako ne bi namočili previše kremu. Sok iskoristite za namakanje biskvita.

Dekorirajte jagodama i umućenim slatkim vrhnjem.

OKRUGLICE OD PILEĆIH JETRICA

Sastojci:

½ kg pilećih jetrica
2 kriške suhog hljeba
2 dl mlijeka
1 glavica luka
1 jaje
100 g krušnih mrvica
sol i biber
ulje

Priprema:

Na malo ulja propržiti sitno sjeckani crveni luk dok ne omekša. Dodati mu usitnjene pileće jetrice bez srca i pirjati nekoliko minuta. Kada prestanu krvariti dodati ocijeđeni hljeb koji ste prethodno namočili u mliijeku. Začiniti solju i biberom te dimljenom začinskom paprikom i sve dobro promiješati. Kada se smjesa ohladi povezati je umućenim jajetom pa oblikovati okruglice, uvaljati ih u krušne mrvice, poredati u namašćenu tepsiju i peći u zagriijanoj pećnici na 180ᵒC oko pola sata.

RIŽOTO OD MLADOG LUKA

Sastojci:

200g riže
300g mladog luka
250g dagnji
4-5 češnjeva bijelog luka
temeljac
1 dl vrhja za kuhanje
100g ribanog sira
maslinovo ulje
sol i biber

Priprema:

Na malo maslinovog ulja propržite sitno sjeckani bijeli dio mladog luka, pa kad omekša dodajte usitnjeni bijeli luk i dagnje. Zatim dodajte rižu, kratko propržite pa podlijte začinjenim temeljcem. Kuhajte 12 min uz lagano miješanje pazeći da ne raskuhate rižu. 3 min pred kraj dodajte vrhnje za kuhanje i ribani sir i na kolutiće isječene listove mladog luka.

KREM JUHA OD MRKVE

Sastojci:

½ kg mrkve
1 luk
3-4 češnja bijelog luka
1 l goveđeg temeljca
2 dl vrhnja za kuhanje
kopar
sol i biber
ulje

Priprema:

Sitno sjeckani luk i bijeli luk ispirjajte na malo ulja dok ne omekšaju, pa im dodajte na tanje kolutiće isječenu mrkvu i propržite još par minuta bez miješanja. Zalijte goveđim temeljcem i kuhajte 20-ak minuta dok i mrkva ne omekša. Začinite solju i biberom pa izmiksajte štapnim mikserom tako da bude kremasta. Pred sam kraj kuhanja ulijte 1 dl vrhnja za kuhanje, ostatak iskoristite za dekoriranje prilikom posluživanja kada ćete ju obilato posuti sitno sjeckanim koprom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.