Pasta alla Norma

by | 29 Jula, 2011
Pasta alla Norma tipičan je sicilijanski recept posvećen operi Norma, Vincenza Bellinija, kompozitora iz Catanie. Samo nekoliko sastojaka – tjestenina s paradajzom i bosiljkom, patlidžanima i slanom ricottom, ukusima i mirisima tipičnim za Siciliju
Sastojci
(Broj osoba: 4 osobe)
400 g tjestenine (spaghetti, penne, tortiglioni)  
400 g pelata  
100 g svježeg paradajza (cherry ili običnog)  
2 čena bijelog luka  
maslinovo ulje  
so  
svježi bosiljak (10-12 listića)  
2 srednja patlidžana (bolji su oni tanki duguljasti)  
slana ricotta
 
Priprema
Patlidžane operite i posušite. Narežite ih na šnite debljine 4 mm.
Ako se plašite da će patlidžani biti gorki, posolite ih i stavite u cjediljku (pritisnite odozgo nečim) i ostavite tako oko 1 sat. Zatim ih isperite i dobro posušite.
2 Zagrijte par kašika maslinovog ulja u dubokoj tavi s cijelim (očišćenim) čenovima bijelog luka. Pazite da bijeli luk ne izgori.
Dodajte narezan svjež paradajz (ako koristite cherry paradajz samo ga prepolovite i stavite u tavu s presječenom stranom prema dole). Dinstajte paradajz par minuta dok ne omekša.
Dodajte sitno nasjeckane pelate, posolite i ostavite da kuha na srednje jakoj vatri dok se salsa ne zgusne.
Pred sam kraj dodajte rukama iskidane listiće bosiljka.
3 Pržite u više navrata osušene kriške patlidžana na vrućem ulju do zlatne boje. Vadite ih na tanjir, na par slojeva kuhinjskog papira da se ocijedi višak masnoće i sasvim lagano ih posolite.
Skuhajte tjesteninu al dente, ocijedite je i umiješajte u tavu sa sosom.
Poslužite tjesteninu u tanjire i u svaki dodajte kriške patlidžana i krupno naribanu slanu ricottu.
Po želji možete dio isprženih patlidžana nasjeckati na komadiće i umiješati u sos od paradajza zajedno s tjesteninom, a ostatak dodati u tanjire naknadno.
 
Izvor: coolinarika.com

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.