Categories Kuhar

Ukusne njoke za svaki dan

Danas predlažemo italijansku kuhinju, a glavna zvijezda recepta su – njoke!

Njoke su knedlice napravljene od krompira koje mogu da se serviraju uz razne soseve, sireve, paradajz, kremove ili pesto sos, baš kao i pasta. Iako su potekle iz Italije i poznate su po njihovom načinu serviranja njoke danas postoje u brojnim oblicima i prave se uz različite priloge. Prave se u Južnoj Americi, Francuskoj i Hrvatskoj.

Mi vam danas donosimo dva ukusna recepta:

Njoke u sosu od paradajza

Potrebno je:

* kašičica maslinovog ulja

* crni luk

* 2 čehna bijelog luka

* crvena paprika

* 400 g pelata

* 500 g njoka

* kašičica sušenog ili šaka svježeg bosiljka

* 125 g mocarele

Priprema: Zagrijte ulje u tiganju i pet minuta pržite isjeckani luk i sitno isjeckanu papriku. Ubacite isjeckani bijeli luk, pržite ga minut, pa dodajte pelat. Sve kuhajte otprilike 10 minuta, povremeno miješajući. Skuhajte njoke prema uputstvu, pa ih ubacite u sos. Posolite, dodajte isjeckani bosiljak i sipajte u veliku vatrostalnu posudu. Pospite njoke rendanom mocarelom i pecite do deset minuta, sve dok sir ne dobije zlatnu boju.

Njoke sa kremastim sirom

Potrebno je:

* 450 g njoka

* 1/2 kašičice soli

* 6 kašičica maslaca

* 40 g brašna

* 750 ml mlijeka

* 200 g rendanog čedar sira

* 2 kašičice senfa

* po 1/4 kašičice bibera i mljevene paprike

* 30 g rendanog parmezana

Priprema: Skuhajte njoke u slanoj vodi. Izvadite ih čim isplivaju. Otopite maslac u tiganju, dodajte brašno i miješajte oko dva minuta. Polako ulijte mlijeko i nastavite da miješate. Kad smjesa postane glatka i zgusne se pomjerite tiganj s ringle, dodajte čedar sir i miješajte dok se ne rastopi. Potom dodajte senf, začine i polovinu parmezana, kao i kuhane njoke. Promiješajte i pospite ostatkom parmezana. Pecite 10-12 minuta, sve dok ne počnu da se stvaraju mjehurići.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/Foto: Getty Images

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *