Lješnjak šnite

by | 4 Marta, 2013

Za koru:

  • 7 jaja
  • 7 kašika šećera
  • 7 kašika sirovih mljevenih lješnjaka
  • 4 kašike brašna
  • 1 kašika kakaoa

Za fil:

  • 7 jaja
  • 300 g šećera
  • 200 g putera
  • 200 g prženih mljevenih lješnjaka

Za dekoraciju:

  • 3 šlaga

Priprema:

Kora:

1. Odvojiti bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke umutiti u čvrst snijeg, a zatim uz neprestano mućenje postepeno dodavati šećer dok se ne otopi.
2. Zatim postepeno dodavati jedan po jedan žumanjak pa potom brašno, mljevene lješnjake i kakao muteći sve vrijeme.
3. Pravougaonu tepsiju obložiti papirom za pečenje i sipati u nju pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrijanoj rerni na 180ºC. Pečenu koru poprečno presjeći napola da se dobiju 2 kore.

Fil:

1. Bjelanjke odvojiti od žumanjaka i umutiti u čvrst snijeg. Zatim postepeno dodavati 150 g šećera i mutiti da se otopi.
2. Posebno umutiti žumanjke sa preostalim šećerom i kuhati na pari dok se ne zgusne.
3. Ohlađenu smjesu od žumanjaka sjediniti sa umućenim puterom i lješnjacima, dodati šam od bjelanjaka i polako promiješati.

Finalni postupak:

1. Prvu koru premazati filom i preklopiti drugom korom.
2. Dekorisati umućenim šlagom.

Izvor: Dobra hrana

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.