Maštovito pecivo: Slatka punjena pletenica

by | 30 Aprila, 2016
Foto: Bakini slatkiši

Foto: Bakini slatkiši

Sastojci:
Za tijesto:
– 40 g svježeg kvasca
– 2,5 dl mlijeka
– 1 dl vode
– 3 kašike šećera
– 100 g margarina
– 4 žumanceta
– 2 kesice vanilin-šećera
– rendana kora 1 limuna
– rendana kora 1 narandže
– 1 kašičica soli
– 750 g brašna
Za fil:
– 250 g marmelade od kajsija
– 100 g mljevenih badema
– 100 g suhog grožđa
Za premaz:
– 1 jaje

Priprema:
1. Razmutiti kvasac sa šećerom u mlakoj vodi i ostaviti ga da nadođe.
2. U vanglici za miješenje sjediniti margarin sa polovinom brašna pa dobro izmiješati da bi se dobila mrvičasta smjesa. Dodati žumanca, rendanu koru limuna i narandže, vanilin-šećer i so.
3. Sipati nadošao kvasac te postepeno dodavati preostalu količinu brašna i mijesiti rukom dok se ne dobije glatko tijesto. Umiješeno tijesto ostaviti na toplom da nadođe 30 minuta.
4. Potom tijesto podijeliti na tri dijela pa svaki dio premijesiti i oblikovati jufke. Prekriti ih krpom i ostaviti da miruju 20 minuta.
3. Uzeti jednu jufku i istanjiti oklagijom u pravougaonik, premazati je trećinom marmelade, posuti trećinom badema i suhog grožđa pa urolati. Postupak ponoviti i sa preostalim tijestom.
4. Punjeno tijesto uplesti pa smotati u krug, a krajeve podviti da se slijepe. Okruglu tepsiju obložiti papirom za pečenje pa prebaciti u nju punjenu pletenicu. U sredinu staviti modlu za krofnu pa ostaviti 20 minuta da nadođe.
5. Nadošlu pletenicu premazati umućenim jajetom. Peći u rerni zagrijanoj na 200°C dok blago ne porumeni, potom je prekriti folijom i nastaviti pečenje još 15 minuta.

IZVOR: BAKINI SLATKIŠI

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.