Micin kolač

by | 13 Aprila, 2013

Sastojci:

Za koru:

  • 8 bjelanaca
  • 200 g šećera
  • 100 g krupno sjeckanih oraha
  • 2 kašike brašna

Za fil:

  • 8 žumanjaka
  • 150 g šećera
  • 3 vanil-šećera
  • 5 dl mlijeka
  • 2 kašike brašna
  • 100 g čokolade
  • 200 g margarina
  • 100 g sjeckanog suhog grožđa
  • 1/2 bočice ekstrakta kruške
  • 160 g šlaga
  • kisele vode po potrebi

Priprema:

Kora:

1. Bjelanca umutiti u čvrst snijeg, a zatim postepeno dodavati šećer muteći dok se šećer ne otopi.
2. Potom dodati sjeckane orahe i brašno te polako promiješati. Odgovarajuću tepsiju obložiti papirom za pečenje i sipati u nju pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC.

Fil:

1. U odgovarajućoj posudi umutiti žumanjke, šećer, vanil-šećer, mlijeko i brašno. Zatim kuhati na pari miješajući dok se ne dobije gust fil.
2. Pred kraj kuhanja dodati izlomljenu čokoladu i uz neprestano miješanje otopiti.
3. Suho grožđe natopiti ekstraktom kruške.
4. Ohlađeni fil od žumanjaka sjediniti sa omekšalim margarinom i umutiti mikserom. Potom dodati ocijeđeno suho grožđe i polako promiješati.

Finalni postupak:

1. Koru premazati pripremljenim filom.
2. Posebno umutiti prašak za šlag sa malo kisele vode. Nanijeti preko fila i ravnomjerno rasporediti. Ostaviti u frižideru da se stegne pa isjeći na kocke.

Izvor: Dobra hrana

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.