Osvježavajući desert: Mus od jagode

by | 10 Juna, 2016
Foto: Bakina kujna

Foto: Bakina kujna

Sastojci:
Za žuti fil:
– 2 žumanceta
– 3 kašike šećera
– 50 g bijele čokolade
– 1 vanilin-šećer
– 1,5 dl slatke pavalke
– 5 g želatina
Za fil od jagode:
– 250 g jagoda
– 4 kašike šećera
– 5 g želatina
– 1,5 dl slatke pavlake
Za dekoraciju:
– 150 g jagoda
– 3 kašike šećera
– 5 g želatina

Priprema:
Žuti fil:
1. U posudi sjediniti žumanca sa šećerom i vanilin-šećerom, pa kuhati na pari uz neprekidno miješanje dok se smjesa ne zgusne. Dodati izlomljenu bijelu čokoladu i miješati dok se ne rastopi.
2. U ohlađenu smjesu od žumanaca i čokolade dodati šlag od slatke pavlake i polako promiješati.
3. Želatin preliti s dvije kašike hladne vode, promiješati i odmah dodati u fil, te dobro izmiješati kuhačom.
Fil od jagoda:
1. Jagode izmiksati u blenderu, sjedintii ih sa šećerom i kratko prokuhati da 1/3 tečnosti uvri.
2. Želatin preliti s dvije kašike hladne vode i promiješati da nabubri pa dodati u toplu smjesu od jagoda.
3. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag, te dodati u ohlađeni fil od jagoda i promiješati.
Finalni postupak:
1. U staklene čaše najprije nanijeti fil od jagoda pa preko njega sipati žuti fil.
2. Preostale jagode za dekoraciju izmiksati i prokuhati sa šećerom. Dodati u njega nabubrio želatin i ostaviti da se prohladi.
3. Prohlađenu smjesu razliti preko žutog fila i ostaviti da se stegne.

IZVOR: BAKINA KUJNA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.