Paris Brest – francuska poslastica od kuhanog tijesta

by | 22 Juna, 2017

Foto: Guliver/Thinkstock

Sastojci:

Tijesto
250 ml vode
100 ml ulja
¼ kašičice soli
¼ kašičice šećera
200 g brašna
4 jajeta
listići badema
Krema
300 ml slatkog vrhnja
½ kašičice kakaoa
I još
maline ili voće po izboru

Priprema:

Tijesto
1. U šerpu usuti vodu, ulje, so i šećer, pa staviti da provri.
2. Zatim, skloniti sa vatre, dodati brašno i miješati dok ne počne da se odvaja od posude. Skloniti sa strane i ostaviti da se ohladi.
3. U prohlađenu smjesu dodati jedno po jedno jaje, muteći sve dok se jaje ne poveže sa tijestom. Smjesu sipati u dresir kesu sa zvjezdastim nastavkom.
4. Zatim, na papiru za pečenje formirati krugove (dva puta istisnuti masu, jedan krug do drugog, a treći put tijesto istisnuti odozgo po sredini tj. sastavu dva donja sloja), ostavljajući dovoljno prostora između tijesta. Tijesto posuti listićima badema.
5. Peći u ugrijanoj rerni na 200ºC oko 25 minuta. Nikako ne otvarati rernu tokom pečenja.
6. Pečene tijesto izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi.
Krema
1. Dobro ohlađeno slatko vrhnje pjenasto umutiti.
2. Podijeliti na dva dijela, pa u jednu polovinu dodati prosijan kakao i promiješati.
Finalni postupak
1. Ohlađeno tijesto presjeći na pola, naizmjenično filovati i dodati voće.
2. Preklopiti drugom polovinom tijesta i posuti šećerom u prahu, pa poslužiti.

IZVOR: POŠALJI RECEPT

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.