Pita od limuna

by | 18 Marta, 2013

Sastojci:

Za tijesto:

  • 250 g brašna
  • prstohvat soli
  • 1 kašikica šećera
  • 125 g putera
  • 1 žumanjak
  • 0,5 dl vode
  • 2 kašike ulja

Za kremu od limuna:

  • 4 jajeta
  • 150 g šećera
  • 60 g putera
  • 2 kašike pavlake
  • 2 limuna

Za dekoraciju:

  • 2 bjelanca
  • 125 g šećera

Priprema:

Tijesto:
1. Brašno sipati na radnu površinu i u sredini napraviti udubljenje.
2. Puter ostaviti da omekša na sobnoj temperaturi, a zatim ga isjeći na kockice.
3. U udubljenje od brašna staviti so, šećer i isjeckani puter. Sve sastojke zatim izmiješati prstima.
4. Posebno umutiti žumanjak i vodu te postepeno dodavati u pripremljeno tijesto i mijesiti dok ne počne da se odvaja od prstiju.

Krema od limuna:
1. U odgovarajućoj posudi sjediniti jaja i šećer te mutiti mikserom dok se šećer ne otopi.
2. Zatim dodati otopljen puter, pavlaku, rendanu koricu limuna i sok od limuna pa polako promiješati.

Finalni postupak:
1. Kalup za pitu nauljiti, a dno i bočne ivice obložiti tijestom.
2. Preko tijesta sipati kremu od limuna i poravnati. Peći u zagrijanoj rerni na 180 ºC dok ne porumeni.
3. Posebno umutiti bjelanca u čvrst snijeg a zatim postepeno dodavati šećer I mutiti dok se šećer ne otopi.
4. Pečenu pitu izvaditi iz rerne a zatim poslastičarskim džakom po piti napraviti mrežu od umućenih bjelanaca. Vratiti u rernu da se zapeče.

Izvor: Dobra hrana 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.