Bakina torta

by | 3 Oktobra, 2013

desert

Sastojci:

Za koru:

  • 3 jajeta
  • 150 g putera
  • 150 g šećera
  • 100 g čokolade
  • 120 g mljevenih badema
  • 2 kašike ulja
  • 1 kašika brašna
  • kora od 1 limuna

Za fil:

  • 120 g pečenih lješnjaka
  • 150 g šećera
  • 5 dl slatke pavlake
  • 2 kesice šlag fiksa

Priprema:

Kora:
1. Bjelanca odvojiti od žumanjaka pa ih umutiti u čvrst snijeg.
2. Puter i šećer pjenasto umutiti, dodati žumanjke i sve dobro izmiješati.
3. U umućenu masu dodati čokoladu izrendanu na krupno rende, mljevene bademe i rendanu koru limuna, te promiješati. Na kraju dodati snijeg od bjelanaca i polako promiješati varjačom.
4. Pripremljen kalup za tortu nauljiti i posuti brašnom, pa sipati masu i peći je 60 minuta u zagrijanoj rerni na 180 °C.

Fil:
1. Pečene lješnjake oguliti a zatim krupno samljeti.
2. Šećer otopiti na umjerenoj temperaturi kako bi se dobio svijetli karamel, a potom umiješati sjeckane lješnjake. Pripremljenu masu izliti na papir za pečenje i ostaviti da se ohladi.
3. Stvrdnutu masu izlomiti i grubo isitniti električnom sjeckalicom.
4. U slatku pavlaku umiješati šlag fiks te mutiti mikserom dok se ne dobije čvrst šlag.
5. U pripremljen šlag dodati izmrvljen šećer s lješnjacima i dobro izmiješati.

Finalni postupak:
1. Pečenu koru ostaviti da se ohladi pa je premazati pripremljenim filom.
2. Gotovu tortu dekorisati po želji.

Izvor: Dobra hrana

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.