Banana split torta

by | 6 Marta, 2013

Za koru:

  • 5 bjelanaca
  • 5 kašika šećera
  • 2 kašike kakaoa
  • 4 kašike mljevenih oraha
  • 2 kašike brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1,5 dl mlijeka
  • 1 kašikica nes kave

Za fil:

  • 5 žumanjaka
  • 6 dl mlijeka
  • 8 kašika šećera
  • 2 pudinga od vanile
  • 1 kašika ekstrakta banane
  • 2 kašike čokoladnih mrvica
  • 6 banana
  • 200 g margarina

Za dekoraciju:

  • 3 krem šlaga od vanile
  • 4 dl mlijeka

Priprema:

1. Bjelanca umutiti u čvrst snijeg, a zatim uz neprestano mućenje postepeno dodavati šećer.
2. Kada se šećer otopi, dodati kakao, mljevene orahe, brašno i prašak za pecivo te polako promiješati varjačom.
3. Okrugao pleh obložiti papirom za pečenje pa u njega sipati pripremljenu smjesu. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.
4. Pečenu koru ostaviti da se prohladi te je poprečno presjeći napola pa poprskati mješavinom mlijeka i nes kave.

Fil:

1. U šerpu sipati 5 dl mlijeka, dodati šećer i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostal mlijeko, puding od vanile i žumanjke pa dodati u ključalo mlijeko i kuhati dok se ne zgusne.
3. U ohlađeni puding dodati ekstrakt banane i omekšao margarin te umutiti mikserom. Na kraju dodati čokoladne mrvice i promiješati.

Finalni postupak:

1. Banane očistiti i isjeći na kolutove.
2. Prvu koru vratiti u kalup za tortu i premazati je polovinom fila. Preko fila rasporediti polovinu kolutova banana i prekriti ih drugom korom. Zatim nanijeti preostali fil pa opet rasporediti kolutove banana.
3. Krem šlag od vanile umutiti sa hladnim mlijekom i premazati tortu.

Izvor: Dobra hrana

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.