Bijela torta

by | 17 Juna, 2018

Sastojci:

Za koru
200 g sjeckanih oraha
7 bjelanaca
200 g šećera
100 g suhog grožđa
100 g marmelade od šipka
Za fil
8 žumanaca
150 g šećera
2 vanilin-šećera
300 g maskarpone sira
3 dl slatke pavlake
10 g želatina u prahu
Za dekoraciju
4 dl slatke pavlake
čokoladne mrvice

Priprema:

1. Bjelanca umutiti u čvrst snijeg, a zatim postepeno uz neprestano miješanje dodavati šećer.
2. Po dnu okruglog kalupa za tortu obloženog papirom za pečenje rasporediti sjeckane orahe i grožđice. Potom nanijeti šam od bjelanaca i poravnati. Sušiti u odškrinutoj rerni na 140 ºC 90 min.
3. Pečenu koru ostaviti da se ohladi pa je izvrnuti naopačke i premazati marmeladom od šipka.
Fil:
1. Sjediniti žumanca sa šećerom i vanilin-šećerom te mutiti mikserom dok se ne dobije svijetla krema. Zatim kremu kuhati na pari dok se ne zgusne.
2. Želatin preliti sa 4 kašike hladne vode i ostaviti da nabubri, a slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag.
3. U ohlađenu smjesu od žumanaca dodati maskarpone sir, slatku pavlaku i želatin pa polako promiješati kuhačom.
Finalni postupak:
1. Gotovu koru vratiti u kalup za tortu i preko nje sipati pripremljeni fil. Ostaviti u frižideru da se stegne te je izvaditi iz kalupa.
2. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag i premazati preko torte.

Izvor: Pošalji recept

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.