Božanstvena torta

by | 8 Juna, 2013


Sastojci:
Za kore:

  • 15 bjelanaca
  • 24 kašike šećera u prahu
  • 15 kašika mljevenih oraha
  • 6 kašika brašna

Za fil:

  • 1,2 l mlijeka
  • 15 žumanjaka
  • 10 kašika šećera
  • 9 ravnih kašika brašna
  • 250 g šećera u prahu
  • 300 g margarina
  • 150 g mljevenih oraha
  • 300 g čokolade
  • 4 dl slatke pavlake

Priprema:

Kore:

1. Umutiti 5 bjelanaca u čvrst snijeg, a zatim postepeno dodavati 8 kašika šećera u prahu uz neprestano mućenje dok se ne dobije čvrst šam.
2. U šam od bjelanaca dodati 5 kašika mljevenih oraha, 2 kašike brašna i polako promiješati varjačom.
3. Kalup za tortu obložiti papirom za pečenje i u njega sipati pripremljenu smjesu. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni. Na isti način od preostalog materijala ispeći još dvije kore.

Fil:

1. U šerpu sipati 8 dl mlijeka, dodati šećer i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti 2 dl mlijeka sa žumanjcima i brašnom pa sipati u ključalo mlijeko i kuhati dok se ne zgusne.
3. Penasto umutiti 250 g margarina sa šećerom u prahu, dodati u ohlađenu smhesu od žumanjaka i umutiti mikserom.
4. Mljevene orahe preliti preostalim vrelim mlijekom.
5. Izdvojiti jednu trećinu smjese od žumanjaka i u nju dodati poparene orahe, a u ostatak fila od žumanjaka dodati 200 g otopljene čokolade i umutiti mikserom.

Finalni postupak:

1. Prvu koru premazati polovinom fila od čokolade, a potom nanijeti polovinu šlaga od slatke pavlake i preklopiti drugom korom. Premazati je bijelim filom, nanijeti preostali šlag i preklopiti trećom korom. Na kraju premazati preostalim filom od čokolade.
2. Na umjerenoj temperaturi otopiti 100 g čokolade sa 50 g margarina i preliti preko torte.

Izvor: Dobra hrana

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.