Čokoladne kocke s jagodama

by | 2 Juna, 2019

Sastojci:
Za biskvit
6 jaja
6 kašika šećera
4 kašike brašna
2 kašike kakaa
1 prašak za pecivo
10 dkg otopljene čokolade za kuhanje
3 kašike mlijeka
Za kremu
1/2 l mlijeka
7 kašika brašna
15 dkg šećera
2 vanilin-šećera
15 dkg margarina
I još: 1/2 kg jagoda
Za ganache:
4 dl vrhnja za šlag
20 dkg čokolade sa kuhanje

Priprema:

Za biskvit razdvojiti žumanca i bjelanjke pa miksati žumanca sa šećerom dok ne postanu pjenasti. Dodati tada brašno, kakao i otopljenu čokoladu te mlijeko. Na kraju kuhačom umiješati posebno istučen snijeg od bjelanjaka. Biskvitnu smjesu izliti na papir za pečenje u lim za pečenje (38×22 cm), poravnati te peći u prethodno zagrijanoj rerni na 175ºC 30 minuta. Pečeni biskvit iskrenuti iz lima, kada se prohladi skinuti papir za pečenje pa ga presjeći po pola kako biste dobili dvije kore.

Za kremu odvojiti 2 dl mlijeka pa pomiješati sa šećerom i brašnom. Ostatak mlijeka zakuhati pa kada provrije polako uliti smjesu sa brašnom i šećerom. Kuhati uz neprestano miješanje 5-6 minuta. Krema je gotova kada se lijepo sjedini i zgusne. U ohlađenu kremu umiješati prethodno mikserom izrađen margarin.
Jagode sitno nasjeckati.

Za ganache zagrijati u lončiću vrhnje za šlag, dodati čokoladu izlomljenu na kockice pa uz miješanje zagrijavati na laganoj vatri. Ne smije provrijeti! Ganache je gotov kada se sva čokolada otopi i kada smjesa postane ravnomjerno smeđa. Prohladiti uz povremeno miješanje.

Izrada – prvu koru biskvita vratiti u lim u kojem se biskvit pekao, premazati polovinom kreme, složiti preko nje jagode, prekriti jagode ostatkom kreme pa poklopiti drugom korom biskvita. Sve skupa preliti tekućom čokoladnom ganache kremom.

Kolač ohladiti na sobnoj temperaturi, a potom u hladnjaku.

Izvor: recipeci.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.