Čudesna torta

by | 14 Februara, 2013

Za koru:

  • 4 jaja
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 50 g brašna
  • 50 g gustina
  • 100 g mljevenih oraha
  • 1 žlica ruma
  • 2 dl mlijeka

Za kremu I:

  • 4 jaja
  • 200 g čokolade
  • 140 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 50 g brašna
  • 250 g margarina
  • 2 žlice ruma

Za kremu II:

  • 5 dl slatke pavlake
  • 150 g mljevenih oraha

Za glazuru:

  • 100 g čokolade
  • 50 g margarina

Način pripreme:

Kora:

1. Bjelanca odvojiti od žumanjaka i umutiti u čvrst snijeg. Pred kraj mućenja dodati 25 g šećera i mutiti dok se ne otopi.
2. Posebno umutiti žumanjke s preostalim šećerom. Dodati šaum od bjelanaca i promiješati.
3. U pripremljenu smjesu dodati gustin, brašno, mljevene orahe i polako promiješati.
4. Okrugao kalup obložiti papirom za pečenje i u njega uliti pripremljenu smjesu. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 ºC dok ne porumeni. Ohlađenu koru poprečno prerezati dva puta kako bi se dobile tri kore. Njih poprskati mješavinom mlijeka i ruma.

Krema I:

1. U odgovarajućoj posudi pomiješati jaja, šećer, vanilin šećer i brašno pa umutiti mikserom.
2. Potom dodati otopljenu, ohlađenu čokoladu i promiješati. Pripremljenu smjesu kuhati na pari uz neprestano miješanje dok se ne zgusne.
3. U ohlađenu kremu dodati malo ruma i pjenasto umućeni margarin te umutiti mikserom.

Krema II:

Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag i pomiješati je s mljevenim orasima.

Završni postupak:

1. Prvu koru premazati polovinom kreme od čokolade i nanijeti polovinu šlaga s mljevenim orasima. Isti postupak ponoviti još jednom i završiti trećom korom.
2. Čokoladu ostavljenu za glazuru otopiti s margarinom i preliti preko torte.

Izvor: Dobra hrana

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.