Da kuća miriše na djetinjstvo: Stari dobri medenjaci

by | 20 Novembra, 2018

Sastojci:
1/4 kg meda
120 g šećera
100 g maslaca
600 g brašna (crnog)
2 jaja
pola kašičice sode bikarbone
cimet
klinčići
50 g badema

Postupak: 

Malo se prokuhaju med, maslac i šećer. Kada se smjesa malo ohladi, umiješa se dvije trećine brašna pa se ostavi hladiti do kraja.

Ostalo brašno ostaviti na dasci na kojoj se potom napravi tijesto, dodaju se još jaja, tučeni cimet, klinčići i soda bikarbona. Dobro se izmijesi, razvalja i izrežu se medenjaci. U sredinu svakoga stavi se pola badema (koji se zalijepe bjelanjkom). Peku se na srednje jakoj temperaturi, a kada su gotovi, glaziraju se toplom glazurom od kuhanog šećera.

Iako u receptu ne piše kako se ta glazura radi, pronašli smo da se stavi šećer u prahu u malo vode, ukapa se malo limuna – smjesa treba biti gusta, a potom se u nju doda malo mlijeka i time se premažu medenjaci.

Medenjaci nisu odmah dobri za jelo, stoji u kuharici (iz 1964.), jer su tvrdi pa ih je dobro ostaviti nekoliko dana da omekšaju.

Izvor: gastro.24sata.hr Foto: Pixabay

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.