Categories Torte i kolači

Danski keksići – kako ih pravi čuveni Pierre Herme

Sastojci:

95 g maslaca
1 g soli
prstohvat vanilin-šećera
40 g šećera u prahu
15 g bjelanaca
115-125 g brašna

Priprema:

1. Rernu zagrijati na180°C. Pleh obložiti papirom za pečenje.
2. U dubljoj posudi umutiti maslac dok ne postane pjenast. Dodati šećer i nastaviti mućenje dok smjesa ne postane kompaktna.
3. Dodati bjelanca i kratko umutiti, pa postepeno dodavati brašno i spatulicom miješati sve dok se smjesa potpuno ne poveže.
4. Pripremljenu smjesu preručiti u dresir kesu sa širokim zvjezdastim nastavkom i istiskivati tijesto na pripremljen pleh.
5. Peći u ugrijanoj rerni 10-12 minuta.
6. Po želji, ohlađene kolačiće dekorisati i sačekati da se glazura stegne.
7. Čuvati ih u limenoj ili staklenoj posudi sa hermetičkim zatvaračem.

Izvor: Pošalji recept Foto: Thinkstock

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *