Desert od šljiva i griza

by | 3 Septembra, 2018

Sastojci:

1/2 l mlijeka
100 g griza
10 kašika šećera
4 jaja
1 vanilin-šećer
oko 300 g svježih šljiva

Priprema:

U posudu sipajte mlijeko, dodajte 4 kašike šećera pa kuhajte dok ne proključa, a zatim lagano dodajte griz stalno miješajući. Kuhajte dok se ne zgusne pa sklonite sa vatre. U vruć griz dodajte vaniliju i žumanca pa sve umutite mikserom, kuhajte još nekoliko minuta pa sklonite posudu sa vatre.

Posebno umutite čvrst šam od bjelanaca sa 3 kašike šećera, pa ga lagano umiješajte u predhodnu smjesu. Šljivama izvadite koštice i isjecite na željene komade.

Dvije trećine ove smjese izručite u nauljen i brašnom posut uzak dugačak pleh, izravnajte, pa odozgo poredajte šljive (ostavite nekoliko za dekoraciju).

Preko njih nanesite ostatak smjese, pa pecite u rerni zagrijanoj na 200 stepeni oko 30 minuta. Izvadite iz rerne i nakon 3-4 minuta izvrnite na duguljasu tacnu. Ostatak šljiva što sitnije isjeckajte i stavite u manju posudu i skuhajte sa 3 kašike šećera i 1/2 dl vode. Kada počne da se zgušnjava, sklonite sa vatre i prelijte preko deserta.

Desert dobro ohladite i poslužite.

Izvor: superrecept.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.