Egipatska torta

by | 3 Aprila, 2013

Sastojci:
Za kore:

  • 15 bjelanaca
  • 15 kašika šećera
  • 300 g mljevenih lješnjaka
  • 3 kašike brašna

Za fil I:

  • 15 žumanjaka
  • 2 pudinga od vanile
  • 10 kašika šećera
  • 7 dl mlijeka
  • 250 g putera

Za fil II:

  • 150 g šećera
  • 200 g mljevenih lješnjaka
  • 6 dl slatke pavlake
  • 3 kašike ulja

Priprema:

Kore:

1. Umutiti 5 bjelanaca sa 5 kašika šećera u čvrst šam.
2. Zatim dodati 100 g mljevenih lješnjaka, jednu kašiku brašna i polako promiješati varjačom.
3. Okrugao kalup za tortu obložiti papirom za pečenje i sipati u njega pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrijanoj rerni na 180 ºC dok ne porumeni. Na isti način od preostalog materijala ispeći još dvije kore.

Fil I:

1. U šerpu sipati 5 dl mlijeka, dodati šećer i kuhati dok ne proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mlijeko sa pudingom od vanile i žumanjcima. Sipati u ključalo mlijeko i kuhati na umjerenoj temperaturi miješajući svo vrijeme dok se ne zgusne.
3. U ohlađeni puding dodati puter i umutiti mikserom.

Fil II:

1. Napraviti grilijaš: u suhu šerpu sipati šećer i zagrijevati ga dok se ne karamelizuje. Potom smjesu izliti u nauljeni pleh i ostaviti da se ohladi. Na kraju ga izlomiti i samljeti.
2. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag pa sjediniti sa grilijašem, lješnjacima i polako promiješati varjačom kako mi se dobila ujednačena smjesa.

Finalni postupak:
1. Prvu koru premazati 1/3 fila I, a potom nanijeti 1/3 fila II pa preklopiti drugom korom. Isti postupak (kora-fil I-fil II) ponoviti još dva puta.
2. Filovanu tortu dekorisati po želji.

Izvor: Dobra hrana

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.