Francuski makaronsi

by | 11 Novembra, 2017

(Recept Emine Alibašić iz Sarajeva)

SASTOJCI:
4 bjelanceta
160 g badema sitno mljevenih (poput brašna)
240 g šećera u prahu
100 g sitnog šećera
prehrambena boja po želji
Za fil:
200 g bijele ili tamne čokolade
100 ml slatkog vrhnja

PRIPREMA:
1. Bjelanca ostaviti da odstoje u frižideru 2 do 5 dana. Izvaditi ih iz frižidera najmanje 2 do 3 h prije pripreme.
2. Mljevene bademe pomiješati sa šećerom u prahu.
3. Mikserom umutiti bjelanca. Kad se smjesa počne pjeniti, dodavati kristal-šećer u tri navrata i mutiti dok smjesa ne postane glatka i čvrsta. Odmah se može dodati i boja. Dozirati boju u zavisnosti od željenog intenziteta.
4. Uz pomoć mekane (silikonske) špatule lagano umiješati u bjelanca smjesu badema i šećera u prahu. Bitno je dobiti odgovarajuću gustinu smjese, a da bi se ona odredila, malo smjese se nanese kašičicom na tanjir. Ako se sama izravna i vrh je gladak, u redu je, a ako vrh ostane čvrst kao kod puslica, smjesu je potrebno još malo promiješati da omekša.
5. Zatim izliti smjesu u slastičarsku vrećicu s okruglim otvorom promjera 2 cm (ili vrećicu bez ikakvog nastavka) i istisnuti hrpice promjera otprilike 2,5–3 cm na pleh obložen papirom za pečenje ili još bolje, silikonskom podlogom. Ostaviti dosta razmaka jer se smjesa malo raširi.
6. Ostaviti ih da se suše na zraku 30–60 minuta. Zatim zagrijati rernu na 150 °C i peći makarone 13–15 minuta. Uvijek peći samo jedan pleh.
7. Izvaditi pleh iz rerne i skloniti papir s makaronima na rešetku da se zaustavi pečenje. Kada se prohlade, skinuti s papira. Pažljivo ih odvojiti od podloge i ostaviti na rešetki da se ohlade do kraja.
8. Napuniti makarone pripremljenim punjenjem po želji, od bijele ili tamne čokolade. Spajati po dva keksa sa malo kreme, ali ne pritiskati, pa ostaviti u frižideru, u hermetički zatvorenoj posudi, 24–48 sati prije posluživanja.
9. Prije služenja, ostaviti ih barem pola sata na sobnoj temperaturi.

Izvod: Pečeni nenapunjeni makaroni mogu se čuvati na sobnoj temperaturi 2–3 dana, u hermetički zatvorenoj posudi. Takođe ih možete zamrznuti nenapunjene. Izvadite ih iz zamrzivača 48 sati prije posluživanja, nafilujte ih neodmrznute i čuvajte u frižideru u hermetički zatvorenoj posudi.

IZVOR: TORTE I KOLAČI

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.