Grčki sladoled torta

by | 16 Jula, 2020

Sastojci:

1 l mlijeka
400 g šećera
4 kesice želatina
500 g šlaga
350 g kisele vode
200 g mljevenog keksa
200 g mljevenih čokoladnih napolitanki
Glazura
50 g čokolade
1 kašika ulja

Postupak:

U šerpu sipati mlijeko i šećer, prokuhati i ostaviti da se ohladi oko sat vremena.

Želatin preliti s malo hladne vode i nakon 10 minuta dodati u šerpu. Sve lagano izmiksati najmanjom brzinom i ostaviti na hladnom da se želira.

U odgovarajuću posudu sipati šlag i kiselu vodu, pa umutiti mikserom.

U želirano mlijeko postepeno dodavati šlag i neprekidno miksati.

Dobijeni fil podijeliti na tri dijela. U jedan umiješati mljeveni keks, a u drugi mljevene napolitanke. Providnom folijom obložiti unutrašnjost dublje posude sa oblim dnom.Usuti dio s napolitankama i ostaviti u zamrzivač 30 minuta. Nakon toga izvaditi, sipati bijeli dio i vratiti u zamrzivač na još pola sata. Na kraju staviti smjesu s mljevenim keksom i prekriti je providnom folijom.

Tortu ostaviti preko noći. Skinuti gornju foliju, prevrnuti tortu na tanjir za služenje i skinuti ostatak folije.

Otopiti čokoladu s uljem, prohladiti, te preliti preko torte.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.