Griz pita s jabukama

by | 24 Jula, 2017

Foto: Pixabay

Sastojci:
za tijesto
– 125 g putera
– 1 jaje
– 50 g šećera
– 250 g brašna
– 1 kašika ekstrakta od vanilije
– 40 ml mlijeka
za fil
– 125 g putera
– 125 g šećera
– 2 jajeta
– 2 kašike ekstrakta od vanilije
– 250 g griza
– prstohvat cimeta
– 1 l mlijeka
– 1 limun
– 2 kašike žutog šećera
– 2 veće jabuke

Priprema:
Tijesto:
1. Umutiti puter i šećer, dodati jaje, ekstrakt vanilije, mlijeko i brašno.
2. Ručno mijesiti dok se ne dobije glatko tijesto. Ostaviti u frižideru da miruje 30 min.
Fil:
1. Puter i šećer pjenasto umutiti, dodati jaja i ekstrakt vanilije. Zatim sipati mlako mlijeko i izmutiti žicom za mućenje.
2. Smjesu sipati u šerpu i kuhati na umjerenoj temperaturi dok ne proključa.
3. Zatim dodati griz i nastaviti sa kuhanjem uz neprekidno miješanje dok se fil ne zgusne. Skloniti sa ringle i ostaviti da se ohladi.
Finalni postupak:
1. Okruglu tepsiju nauljiti i posudi brašnom.
2. Tijesto izvaditi iz frižidera, pa istanjiti pomoću oklagije na debljinu od 5 mm.
3. Dno i bočne stranice tepsije obložiti tijestom. Staviti u zagrijanu rernu na 180ºC i peći 5 min. Zatim izvaditi, preliti prohlađenim filom od griza i nastaviti sa pečenjem još 30 min.
4. Jabuke očistiti i isjeći na tanje kriške. Limun iscijediti i sjediniti sa žutim šećerom i cimetom. Potom preliti preko jabuka i polako promiješati.
5. Pitu nakon 30 min. pečenja izvaditi iz rerne, te preko nje poslagati kriške jabuka. Vratiti u rernu dok se jabuke ne ispeku.

IZVOR: POŠALJI RECEPT

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.