Kakao kocke s okusom kafe i cimeta

by | 4 Novembra, 2018

Sastojci:
Biskvit
1 veliko jaje ili 2 mala
160 g šećera
200 g glatkog brašna
2 kašike kakao praha
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica praška za pecivo
1 kašičica ekstrakta vanilije
100 ml jogurta
40 ml vode
70 ml ulja
140 ml vruće crne kafe procijeđene
Premaz od džema:
otprilike 100 g džema od šljiva
malo cimeta
Glazura:
80 g čokolade za kuhanje
nekoliko kapi ulja

Priprema: 

Veliku tepsiju od rerne pokapati sa nekoliko kapi ulja pa ga razmazati salvetom. Na dno tepsije staviti papir za pečenje.

Skuhati crnu kavu (od 4 pune kašičice kafe i 350 ml vode). Pustiti kafu da se malo slegne pa ocijediti od taloga. Cijeđenje ponoviti još jednom. Izmjeriti 140 ml kafe i opet je zagrijati.

Skupa prosijati brašno, kakao, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Udrugoj zdjelici pomiješati jogurt, vodu, ulje i ekstrakt vanilije. Jaje pjenasto izmiksati sa šećerom. Dodati smjesu sa jogurtom pa smjesu sa brašnom. Na kraju, stalno miksajući, pomalo ulivati vruću ocijeđenu kavu.

Tijesto izliti u tepsiju i peći 20 minuta u rerni prethodno zagrijanoj na 180°C. Pečen biskvit izvaditi iz tepsije skupa sa papirom i ostaviti da se ohladi.

Hladan biskvit presjeći na tri trake po dužoj strani. Sve tri trake tanko premazati džemom od šljiva pomiješanim sa malo cimeta i složiti jednu na drugu. Prije premazivanja gornjeg biskvita, lagano ga rukama pritisnuti kako bi se sve fino povezalo.

Oštrim nožem kolač isjeći na kocke i malo ih razdvojiti prije ukrašavanja glazurom.

U vrećicu za zamrzavanje staviti čokoladu za kuhanje izlomljenu na kocke i 3-4 kapi ulja. Vrećicu zavezati i staviti na tanjir, a tanjir nad posudu sa vrelom vodom. Koji put čokoladu u vrećici malo stisnuti kako bi se izmiješala sa uljem.

Kad se čokolada otopi, makazama odsjeći vrh vrećice da se dobije mala rupica. Po kockama kolača praviti linije jednim potezom s lijeva na desno i obratno.

Glazura sa kakaom Ako nemate čokoladu, glazuru možete napraviti i ovako: Otopiti 1 kašičicu kakaa sa 1 kašičicom vruće vode, dodati 1 kašičicu šećera u prahu i 30 g maslaca i sve miješati na laganoj vatri dok se maslac ne otopi. Glazuru uliti u vrećicu za zamrzavanje hrane, zavezati je i ostaviti da se ohladi. Kad se glazura zgusne toliko da postane prikladna za pisanje, ukrasiti kolač. Makazama odsjeći vrh vrećice da se dobije mala rupica. Po kockama kolača praviti linije jednim potezom s lijeva na desno i obratno.

Izvor: coolinarika.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.