Kakao rolat sa slatkim vrhnjem

by | 18 Juna, 2017

Foto: Guliver/Thinkstock

Sastojci: 

(za 2 rolata)
Biskvit
6 jaja
6 kašika šećera
6 kašika oštrog brašna
½ kesice praška za pecivo
1 kašika kakaoa
3 kašike ulja
Fil
500 ml slatkog vrhnja
150 g prah šećera

Priprema:

1. Odvojiti bjelanca od žumanaca, pa belanca umutiti u čvst snijeg.
2. U drugoj posudi pjenasto umutiti žumanca sa šećerom.
3. Kada smjesa poprimi blijedo žutu nijansu postepeno dodavati brašno pomiješano s praškom za pecivo, uz neprestano miksanje.
4. Zatim, dodati kakao razmućen sa ugrijanim uljem i sve dobro sjediniti.
5. Na kraju, iz nekoliko puta u smjesu dodati prethodno umućena belanca uz lagano miješanje i zahvatanje smjese sa dna posude ka vrhu.
6. Smjesu izručiti na pleh prekriven papirom za pečenje i ravnomjerno razmazati.
7. Peći u ugrijanoj rerni na 180º C oko 15 minuta.
8. Vruć rolat izvaditi iz rerne i urolati zajedno sa papirom za pečenje, pa sve umotati u mokru krpu i ostaviti da se ohladi.
Fil
1. Dobro rashlađeno slatko vrhnje čvrsto umutiti sa prah šećerom.
Finalni postupak
1. Biskvit odviti, ukloniti papir za pečenje i premazati umućenim slatkim vrhnjem.
2. Najviše fila staviti uz ivicu od koje počinje motanje rolata i dalje srazmjerno premazivati ka suprotnom kraju. Suprotnu stranu tj. završnu ivicu premazati onoliko tek da može da drži namotaj rolata i da se ne rastura.
3. Rolat uviti u najlon foliju i zamotati sa oba kraja kao bombonu, pa ostaviti da se ohladi nekoliko sati u frižideru.
4. Neposredno pred posluženje rolat posuti kakaom, isjeći na komade debljine oko 3 cm i servirati uz voće po izboru.

IZVOR: POŠALJI RECEPT

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.