Kamelija torta

by | 29 Augusta, 2013

Kamelija torta

Sastojci:

Za koru I:

  • 5 bjelanjaka
  • 5 žlica šećera
  • 100 g mljevenih oraha
  • 4 žlice brašna

Za koru II:

  • 5 bjelanjaka
  • 5 žlica šećera
  • 100 g kokosovog brašna
  • 4 žlice brašna

Za koru III:

  • 4 jaja
  • 3 žlice šećera
  • 40 g čokolade
  • 2 žlice brašna

Za kremu:

  • 10 žumanaca
  • 7 žlica šećera
  • 7 dl mlijeka
  • 4 žlice brašna
  • 250 g maslaca

Za glazuru:

  • 50 g čokolade za kuhanje
  • 1 žlica maslaca

Priprema:

Kora I:

1. Ulupati čvrst snijeg od bjelanjaka i postepeno dodavati šećer muteći cijelo vrijeme. U snijeg od bjelanjaka dodati brašno i orahe te polako promiješati.
2. Okrugao kalup za tortu prekriti papirom za pečenje pa uliti pripremljenu smjesu i peći dok ne porumeni.

Kora II:

1. U odgovarajućoj posudi istući snijeg od bjelanjaka, te postepeno dodavati šećer muteći cijelo vrijeme. U snijeg od bjelanjaka dodati obično i kokosovo brašno, a zatim polako promiješati. Od pripremljene smjese ispeći koru.

Kora III:

1. Umutiti 4 žumanca sa šećerom, potom dodati otopljenu čokoladu i brašno, pa dobro promiješati.
2. Bjelanjke istući u čvrst snijeg, dodati ih u prethodno pripremljenu smjesu i polako promiješati. Od pripremljene smjese ispeći koru.

Krema:

1. U odgovarajućoj posudi pomiješati žumanca i šećer, pa kuhati na pari miješajući cijelo vrijeme.
2. Posebno pomiješati brašno i mlijeko, te dodati u posudu sa žumancima i nastaviti s kuhanjem na pari dok se smjesa ne zgusne. Zgusnutu smjesu ohladiti.
3. Maslac pjenasto izraditi i pomiješati s ohlađenom kremom pa dobro promiješati.

Završni postupak:

1. Pečene kore premazati kremom, naslagati ih jednu na drugu, a zatim bočne stranice premazati ostatkom kreme.
2. Čokoladu otopiti s malo maslaca i preliti preko gornje kore.

Izvor: Dobra hrana

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.