Karamel torta

by | 9 Septembra, 2013

karamel

Sastojci:
Za kore:

  • 10 bjelanaca
  • 10 kašika šećera
  • 1 kašika brašna
  • 250 g oljuštenih badema
  • 250 g šećera
  • 1 vanil-šećer

Za fil:

  • 10 žumanjaka
  • 8 kašika šećera
  • 200 g putera
  • 1 dl mlijeka
  • 4 štangle čokolade

Za dekoraciju:

  • 2 kesice šlaga
  • 150 g sjeckanih oraha

Priprema:
Kore:

1. U odgovarajućoj šerpi otopiti šećer vodeći računa da ne zagori, pa dodati bademe, promiješati i skloniti s ringle.
2. Toplu masu sipati na nauljenu foliju i sačekati da se ohladi.
3. Ohlađenu masu izlomiti na manje komade, te je samljeti na mašini za mljevenje oraha.
4. Bjelanca umutiti u čvrst snijeg, pa postepeno dodavati šećer muteći sve vrijeme.
5. U snijeg od bjelanaca dodati vanil-šećer, brašno i samljeveni karamel s bademima, te polako promiješati varjačom.
6. Masu za kore sipati u nauljen, brašnom posut okrugao kalup za tortu i peći u zagrijanoj rerni 50 minuta na 150 °C. Pečenu koru ostaviti da se ohladi te je presjeći poprečno tri puta kako bi se dobile ukupno 4 kore.

Fil:

1. U odgovarajućoj posudi umutiti žumanjke sa šećerom i mlijekom pa kuhati na pari dok se ne zgusne a potom ostaviti da se ohladi.
2. Puter i otopljenu čokoladu posebno umutiti i sjediniti sa ohlađenom masom.

Finalni postupak:

1. Ohlađene kore premazati pripremljenim filom, naslagati jednu na drugu, a ostatkom fila premazati bočne stranice.
2. Šlag umutiti prema uputstvu sa kesice i dekorisati tortu, a na bočne stranice utisnuti sjeckane orahe.

Izvor: Dobra hrana

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.