Categories Torte i kolači

Kolač od višanja i oraha

Sastojci:

Za koru:
– 250 g margarina
– 250 g šećera u prahu
– 5 jaja ulje
– 5 kašika brašna
– rendana kora od 1 limuna
– 300 g višanja
– 150 g mljevenog keksa
– prstohvat cimeta
Za fil:
– 5 jaja
– 5 kašika šećera
– 5 kašika mljevenih oraha
Za posipanje:
– 100 g šećera u prahu

Priprema:

Kora:
1. Umutiti margarin sa šećerom u prahu i žumancima.
2. Dodati pet kašika brašna i rendanu koru od jednog limuna i miksati da bi se dobila ujednačena smjesa.
3. Bjelanca umutiti u čvrst snijeg, sjediniti sa prethodnom smjesom i polako promiješati kuhačom.
4. Višnje uvaljati u mješavinu mljevenog keksa i cimeta.
5. Odgovarajuću tepsiju nauljiti, posuti brašnom i sipati u nju smjesu za koru. Staviti da se peče u zagrijanoj rerni na 180°C. Kada je kora upola pečena, izvaditi je iz rerne i posuti višnjama uvaljanim u keks i cimet. Vratiti u rernu i nastaviti sa pečenjem dok ne porumeni.
Fil:
1. Posebno umutiti žumanca sa šećerom, dodati mljevene orahe i snijeg od belanaca, te polako promiješati kuhačom.
2. Pripremljeni fil, pred kraj pečenja, sipati preko kore i nastaviti sa pečenjem dok ne porumeni.
Finalni postupak:
1. Pečeni kolač ostaviti da se ohladi, posuti šećerom u prahu i isjeći na manje kocke.

Izvor: Pošalji recept/Bakina kujna

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *