Kolač sa bananama

by | 19 Aprila, 2013

Sastojci:

  • 5 bjelanaca
  • 125 g šećera
  • 150 g mljevenih oraha
  • 1,5 kašike brašna
  • 1 prašak za pecivo

Fil:

  • 5 žumanjaka
  • 120 g šećera
  • 2 pudinga od vanile
  • 1 kašika gustina
  • 1 vanil-šećer
  • 8 dl mlijeka
  • 150 g margarina
  • 300 g banana
  • 100 g eurokrema
  • 2 šlaga

Priprema:

Kora:

1. Bjelanca umutiti u čvrst snijeg, a zatim postepeno dodavati šećer i mutiti dok se ne otopi.
2. Dodati orahe, brašno i prašak za pecivo i polako promiješati varjačom.
3. Tepsiju obložiti papirom za pečenje i sipati u nju pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.
4. Ohlađenu koru presjeći uzdužno na pola.

Fil:

1. U šerpu sipati 6 dl mlijeka, dodati šećer i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mlijeko sa pudingom od vanile, žumanjcima, gustinom i vanil-šećerom. Sipati u ključalo mlijeko i kuhati dok se ne zgusne.
3. U ohlađenu kremu dodati omekšao margarin i umutiti.
4. Fil podijeliti na dva dijela pa u jedan dio umiješati eurokrem, a u drugi sjeckane banane i promiješati.

Finalni postupak:

1. Prvu koru premazati filom od banana i poravnati. Zatim nanijeti fil od eurokrema i preklopiti drugom korom.
2. Pripremljeni kolač premazati šlagom.

Izvor: Dobra hrana

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.