Kolač sa mliječnom čokoladom

by | 16 Marta, 2013

Sastojci:

Za koru:

  • 10 bjelanaca
  • 120 g šećera
  • 100 g mljevenih lešnika
  • 2 kašike brašna
  • 1 prašak za pecivo

Za fil:

  • 1 l mlijeka
  • 3 pudinga od vanile
  • 10 žumanjaka
  • 120 g šećera
  • 3 kašike gustina
  • 200 g margarina
  • 3 dl slatke pavlake
  • 150 g bijele čokolade
  • 150 g čokolade sa sitnim lješnjacima

Kore:
1. U odgovarajućoj posudi umutiti 5 bjelanaca u čvrst snijeg pa uz neprestano miješanje postepeno dodavati 60 g šećera.
2. Zatim dodati kašiku brašna, polovinu praška za pecivo i 50 g mljevenih lješnjaka te polako promiješati varjačom.
3. Pravougaonu tepsiju obložiti papirom za pečenje i u nju sipati pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni. Na isti način od preostalog materijala ispeći još jednu koru.

Fil:
1. U šerpu sipati 8 dl mlijeka, dodati šećer i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mlijeko sa pudingom od vanile, gustinom i žumanjcima. Sipati u ključalo mlijeko i kuhati na umjerenoj temperaturi dok se ne zgusne.
3. U ohlađen puding dodati omekšao margarin pa umutiti mikserom. Na kraju dodati šlag od slatke pavlake i polako promiješati varjačom.
4. Fil podijeliti na dva dijela. U prvi dio dodati otopljenu bijelu čokoladu i promiješati, a u drugi dio otopljenu čokoladu sa sitnim lješnjacima i također promiješati.

Finalni postupak:
1. Prvu koru premazati filom od tamne čokolade sa lješnjacima i preklopiti drugom korom.
2. Nanijeti fil od bijele čokolade, poravnati i dekorisati po želji. Kolač ostaviti u frižideru da se stegne, a zatim ga isjeći na kocke.

Izvor: Dobra hrana

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.