Categories Torte i kolači

Kuglof od limuna

Sastojci:

225 g maslaca
3 šolje brašna
1 kašika praška za pecivo
2 mala kašila soli
2,5 šolje šećera
8 limuna
4 jaja
1 šalica mlaćenice
0,75 šolje kompota od kajsije ili breskve
0,25 šolje limunovog soka

Priprema:

Rernu zagrijati na temperaturu 180 stepeni. Kalup za kuglof namastiti maslacem i posipati brašnom. U srednjoj zdjeli pomiješati prašak za pecivo, so i brašno. U većoj zdjeli vršcima prstiju pomiješati šećer i koricu limuna da se sjedine. Zatim smjesi dodati maslac i pomoću miksera miješati na velikoj brzini do lagane i pjenaste smjese, oko četiri minute. Postepeno dodavati jedno po jedno jaje uz miksanje do lagane i pjenaste smjese. Smanjiti brzinu miksera pa dodati mješavinu suhih sastojaka u tri navrata, a između njih dodati mlaćenicu u dva navrata.

Dobijeno tijesto uliti u pripremljeni kalup i zagladiti površinu. Peći do zlatne smeđe boje u zagrijanoj reni, 60-70 minuta. Izvaditi na žičani stalak da se ohladi 10-ak minuta pa izvrnuti i ohladiti do kraja. Kompot (od kajsije ili breskve) i limunov sok uliti u manju posudu, zagrijati do vrenja pa smanjiti jačinu vatre i kuhati uz povremeno miješanje da se zgusne, 6-8 minuta.

Procijediti u mali vrč ili zdjelicu, a krupne dijelove odbaciti, preliti preko ohlađenog kuglofa te ostaviti bar 10 minuta da se hladi.

Izvor: gastro.24sata.hr Foto: Guliver/Getty Images

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *