Categories Torte i kolači

Kuglof sa suhim grožđem

Sastojci:

– 250 g šećera
– 250 g brašna
– 1 prašak za pecivo
– 4 jajeta
– 2 vanilin-šećera
– 1 kašičica ruma
– 2,5 dl kisele pavlake
– 60 g suhog grožđa
– 1 kašika čokolade u prahu
– 2 kašike ulja
– 50 g šećera u prahu

Priprema:

1. Bjelanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst snijeg.
2. Posebno umutiti žumanca sa šećerom i vanilin-šećerom pa postepeno dodavati kiselu pavlaku, brašno i prašak za pecivo uz neprestano mućenje mikserom.
3. Potom dodati snijeg od belanaca i suho grožđe pa polako promiješati kuhačom.
4. Na kraju dodati čokoladu u prahu i samo jednom promiješati da smjesa sasvim ne poprimi braon boju.
5. Kalup za kuglof nauljiti i posuti brašnom pa sipati u njega smjesu do 3/4 kalupa. Peći u zagrijanoj rerni na 150°S oko 60 min. Sačekati da se ohladi pa ga izvrnuti i posuti šećerom u prahu.

Izvor: Pošalji recept Foto: Dobra hrana

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *