Ledeni kolač bez pečenja

by | 21 Septembra, 2018

Sastojci:
Za podlogu
250 g oreo keksa
80 g maslaca
Za kremu
500 ml mlijeka
500 ml slatke pavlake
12 kašika gustina
3 kašike oštrog brašna
5 kašika šećera
500 g mascarponea
150 g čokolade za kuhanje
I još
500 ml vrhnja za šlag

Priprema:

Za podlogu samljeti kekse u blenderu, dodati im otopljeni maslac i dobro promiješati. U lim srednje veličine utisnuti podlogu od keksa. Utapkati dobro podlogu većom kašikom da bude glatko. Spremiti u frižider dok se priprema krema.

Za kremu pomiješati mlijeko i slatku pavlaku. Oduzeti cca 200 ml pa razmutiti sa brašnom šećerom i gustinom. Ostatak mješavine mlijeka i vrhnja zakuhati pa u kipuće ukuhati masu sa brašnom, gustinom i šećerom. Kuhati uz miješanje nekoliko minuta dok se ne zgusne. Ovo je brz proces, nešto kao kuhanje pudinga. Kuhanu kremu uz miješanje ohladiti.

U ohlađenu kremu dodati mascarpone i sjediniti miješanjem.  Podijeliti kremu na dva dijela, pa u jedan dodati otopljenu čokoladu i dobro izmiksati.

Na podlogu od keksa rasporediti najprije bijeli dio, pa preko njega čokoladni dio kreme. Staviti u frižider na nekoliko sati da se dobro rashladi. Potom sve premazati šlagom i po želji posipati čokoladnim mrvicama. Sada kolač možete (a ne morate) staviti na cca 30-tak minuta u zamrzivač.

Izvor: recipeci.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.