Medena pita

by | 28 Januara, 2019

Sastojci:
Za kore:
500 g glatkog brašna
150 g šećera
1 vanilin-šećer
4 kašike meda
prstohvat cimeta
1 kašičica sode bikarbone
4 kašike mlijeka
1 jaje
2 kašike svinjske masti
100 g maslaca
Za kremu:
500 ml mlijeka
2 vanilin-šećera
7 kašika grisa
150 g maslaca
130 g šećera u prahu

Priprema:

Za kore u lonac na tihu vatricu staviti mast, maslac, med, šećer, vanilin-šećer i mlijeko pa uz miješanje pustiti da se sve otopi i zakuha. Kuhati uz miješanje 5-7 minuta. Maknuti sa vatre pa umiješati brašno, jaje i sodu bikarbonu. Umijesiti tijesto.

Tijesto odmah podijeliti na četiri jednaka dijela za četiri kore. Papir za pečenje iskrojiti po modelu srednjeg lima za pečenje (20×35 cm) jer ćete na njemu razvaljavati i peći kore. Na svaki komad isječenog papira za pečenje staviti komad tijesta, posipati brašnom pa razvaljati na veličinu papira. Peći u rerni na 180C 13 minuta na preokrenutoj strani lima. Postupak ponoviti sa preostalim korama. Vruće i pečene kore iskrenuti sa lima na rešetku da se ohlade. Kada se ohlade odlijepiti papir za pečenje.

U međuvremenu skuhati kremu. Zakuhati mlijeko sa vanilin-šećerom pa kad provrije ukuhati gris. Uz miješanje kuhati nekoliko minuta dok se krema ne zgusne. Ohladiti uz miješanje kako se na površini ne bi stvorila korica.

U posebnoj posudi miksati omekšali maslac sa šećerom u prahu dok ne postane pjenasto. Kada se maslac poveže sa šećerom u prahu umiješati u kremu od grisa.
Premazivati kore kremom i stavljati jednu na drugu. Na zadnju koru ne ide krema. Lagano pritisnuti dlanovima i ostaviti da se ohladi i omekša.

Pitu posipati šećerom u prahu i rezati na štanglice, a do posluživanja uvijek držati na hladnom mjestu.

Izvor: recipeci.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.