Categories Torte i kolači

Međimurska gibanica – kolač koji ćete obožavati!

Sastojci:
14 kora za pite
Fil od maka
250 g maka
2 kašike džema
3 kašike šećera
150 ml toplog mlijeka
Fil od sira
500 g mladog sira
2 jaja
prstohvat soli
60 g šećera u prahu
1 vanilin-šećer
½ limuna (kora)
Fil od oraha
300 g mljevenih oraha
3 kašike šećera
2 vanilin-šećera
3 kašike ruma
100 ml toplog mlijeka
Nadev od jabuka
500 g rednanih jabuka
3 kašike šećera
malo cimeta
Dodatno 
125 g putera
180 g kiselog mlijeka
šećer u prahu

Priprema:
Filovi
1. Sastojke sjediniti i preliti mlijekom, pa dodbro promiješati.
2. Sir dobro promiješati sa sastojcima predviđenim za taj fil.
3. Mljevene orahe pomiješati sa šećerom, vanilin-šećerom, dodati rum i preliti toplim mlijekom. Pomiješati i ostaviti sa strane.
4. Narendane jabuke dobro ocijediti pa pomiješati s cimetom i šećerom prema ukusu.
Finalni postupak
1. Kore iskrojiti prema plehu u kome će se gibanica pripremati.
2. Pleh premazati puterom pa na dno položiti dvije kore i svaku premazati rastopljenim puterom.
3. Pripremljene kore premazati polovinom fila od maka. Ravnomjerno rasporediti i blago utisnuti.
4. Zatim, nanijeti još dve kore za pite i svaku premazati rastopljenim puterom.
5. Nanijeti polovinu fila od oraha i ravnomjerno rasporediti pa blago pritisnuti.
6. Složiti još dvije kore i premazati puterom pa naneti polovinu fila od sira. Ravnomjerno rasporediti i fino sabiti.
7. Postupak ponoviti još jednom tako da se utroši materijal.
8. Završiti korama premazanim puterom i izbockati gibanicu na nekoliko mjesta.
9. Pripremljenu gibanicu premazati kiselim mlijekom i sačekati desetak minuta da kore upiju tečnost.
10. Peći u ugrijanoj rerni na 150ºC oko 60 minuta.
11. Pečenu gibanicu izvaditi iz rerne i ostaviti da se prohladi.
12. Isjeći na kocke, posuti prah šećerom i servirati.

Foto: Thinkstock Izvor: Pošalji recept

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *